TABAN GIDA'NIN 3.GEMİSİ DE DEMİR ALIYOR

Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika pazarlarında 20’ye yakın ülkeye transit ticaret gerçekleştiren, Türkiye’de buğday tedarik pazarının lideri Taban Gıda, 2021’de önemli yatırımlar yaparak yılı yüzde 50’nin üzerinde büyüme ile kapattı. Hızlı yükselişini yaptığı yatırımlarla devam ettiren Taban Gıda, filosuna 3. gemisini de ekledi. Çatı şirketi Vivalon AG’nin toplam 11 milyon dolarlık yatırımıyla 3. kuru yük gemisi Şubat ayı itibari ile demir alacak olan Taban Gıda, 2022 yılında yeni gemi alımları, silo ve üretim yatırımlarını hayata geçirmeyi hedefliyor. Şirket yem hammaddeleri pazarında iddialı bir büyüme hedeflerken 3 yıllık süreçte 100 milyon dolarlık yatırım planlıyor.

Tahıl, yem grubu ve yağlı tohum tedarik pazarında İhtiyaç ve talebe yönelik transit ticaret gerçekleştirerek kuruluşundan bu yana geçen 6 yıllık sürede ticaret hacmini 1,5 milyon tonun üzerine çıkaran Taban Gıda, 2021 sonu itibari ile 4,5 milyar TL ciroya ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 50 ‘nin üzerinde büyüyen şirket, 2022 yılında tonaj bazlı yüzde 20, ciro bazlı yüzde 30 büyüme hedefliyor.  “Türkiye’nin 500 Büyük Şirketi” sıralamalarında ilk 200’de yer alan Taban Gıda; üretim, lojistik ve depolama alanlarına 3 yıllık süreçte 100 milyon dolarlık yatırım yaparak global pazardaki gücünü artırma ve tedarik yapısını büyütme hedefinde. Türkiye’nin birçok limanında yüksek depolama kapasiteli kiralamalar yapan Taban Gıda, Türkiye’de yüksek tonajlı ticaretin aktığı limanlarda gerçekleştirilen buğday ithalatının; Karasu’da %26, İskenderun’da %24 kapasite kullanımına sahip. Uzun süreli kiralama gerçekleştirdiği Samsun limanında toplam buğday ithalatı kapasitesinin yüzde 15’ini tek başına kullanan Taban Gıda kendi silo yatırımı için kolları sıvadı.  2022 büyüme stratejisinde ise gözünü yem hammaddeleri pazarına dikti.

Toplam 25 milyon dolarlık gemi yatırımı…

Taban Gıda 2021 yılında 2 kuru yük gemisi alarak başladığı gemi yatırımı hamlesine 2022’nin ilk ayında bir yenisini daha ekledi. Taban Gıda çatı şirketi Vivalon’un 11 milyon dolarlık yatırımı ile aldığı 35.000 DWT’lik kuru yük gemisi ile filosunu genişletti. Bugüne kadar 25 Milyon dolarlık gemi yatırımı yapan Taban Gıda’nın yeni gemisi Şubat ayında demir alacak. “2022’de önemli maliyet kalemlerimizden biri olan deniz taşımacılığı maliyetlerini kontrol altına alıp bunu avantaja çevirebilmek için gemi yatırımlarını devam ettirmeyi planlıyoruz” diye belirten Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu, “Aynı zamanda hali hazırda uzun dönem kiralama yöntemiyle çözmeye çalıştığımız depolama kapasitemizi kendimize ait yatırımlarla artırmayı hedefliyoruz. Özellikle Rusya’daki bölgesel avantajları kullanmak ve üretim kasımızı da geliştirmek açısından Rusya içerisinde un fabrikası yatırımı planlıyoruz. Dünyada yaşanan tarımsal emtia fiyatlarındaki dalgalanma, iç piyasadaki kur dalgalanmaları 2021 yılında kendimizi korumaya almamıza neden oldu. Açıkça söylemek gerekirse cirodaki yükselişte, yine dünya emtia fiyatlarının yukarı çıkması ve Türkiye’deki kur hareketliliğinin payı büyük. Ticari hacmimizde 2021 yılında bir önceki yıla oranla tahmini yüzde 5 ile 10 üzerinde bir artış yakaladık. Türkiye buğday pazarında 2022 sonunda tonaj bazında %10 büyüme ve yem hammaddeleri pazarına yüzde 7 ile yüzde 10 arasında pay sahibi olmak için yol haritamızı çizdik. 2021 yılı sonu itibari ile 350 bin ton olan global ticaret hacmimizi 1 milyon ton üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Yeni ve gelişmekte olan pazarlara yöneliyoruz. Batı Afrika pazarında oldukça güçlü bir konuma geldik.  Bu yıl Avrupa pazarında büyümek ve Asya pazarında daha güçlü yer edinmek hedefindeyiz’ dedi.

Uzun vadede dengeler değişecek.

Türkiye un ihracatında dünyada birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor. Bu büyük bir sanayi ve sektörü ifade ediyor. Hasan Hacıhaliloğlu, “Taban Gıda olarak, neredeyse orta ve üzeri ölçekteki tüm üreticilere buğday tedariki sağlayarak destek oluyoruz. İhracata yönelik ithalat gerçekleştiriyoruz. Bu gücün kaybedilmemesi ve ihracatın geliştirilmesi, desteklenmesi için buğday politikalarının doğru yönetilmesi gerekiyor. Tarımsal emtia anlamında git gide daha dışa bağımlı bir ülke haline geliyoruz. Son dönemde gübre fiyatlarındaki artış, gübre kullanımında ciddi anlamda gerilemeye sebep oldu. Bu durum önümüzdeki sene hasat rakamlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Ülkemizdeki tarım uygulamaları da hububat ürünlerinin ekimini olumsuz yönde etkiliyor. İklim değişikliklerinin dönemsel bazda önceki senelerde de olumsuz etkileri görüldüğü olmuştu. Dünyada hala ekilmemiş pek çok alan var. Şu an için ihtiyacı karşılayacak üretim söz konusu. Ama uzun vadede dengeler çok ciddi değişebilir” diyor.

Son 10 yılda çoğu ülke stoklama kapasitesini artırmaya çalışıyor.

‘Pandemi döneminde ülkelerin stok tutma isteklerinin arttığı yönünde görüşler var. Dünyada pandemi öncesinde de stok tutma kapasitelerini arttırmak ve ürünü daha sağlıklı depolamak adına birçok yöntem geliştirilmeye çalışılıyordu’ diyen Taban Gıda Ceo’su Hasan Hacıhaliloğlu, “Karşımızda duran en büyük sorun iklim değişikliği. Hava sıcaklığının artması nedeni ile çok ciddi verim değişiklikleri söz konusu. Bu durum ekim alanlarının farklılaşmasına ve belki tüketim alışkanlıklarının değişmesine kadar birçok sonuç doğuracak. Ülkelerin stok tutma çabasında bu durumun daha etkili olduğunu düşünüyorum. Son 10 yılda çoğu ülke stoklama kapasitesini artırmaya çalışıyor. Örneğin Rusya 10 yıl öncesinde 36 milyon ton buğday üretimi yaparken bugün 75 milyon tonun üzerinde buğday üretimi yapıyor. Bunlar için gerekli altyapı her geçen gün iyileştiriliyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya ile en büyük buğday ithalatçılarından olan Mısır devleti ortak bir proje ile Mısır’da çok yüksek depolama kapasitesine ulaşabilmek adına yeni bir anlaşma sürecindeler” dedi.

Amerika Tarım Bakanlığı USDA’nın dünya tarım arz ve talep tahminlerini (WASDE) içeren Aralık raporu buğday analizinde; bir önceki rapora göre buğday arz, tüketim, ticaret ve kapanış stoklarında yükseliş yönündeki seyrin devam ettiği belirtildi. Toplam arz 4,3 milyonluk bir artış ile 1,067 milyon tona yükseldi. Avustralya Tarım Bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre buğday üretimi; 2,5 milyon ton artış ile rekor seviye olan 34 milyon tona, Rusya Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre 1 milyon ton artış ile 75,5 milyon tona, Kanada İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan son rapora göre ise 700.000 tonluk artış ile 21,7 milyon tona yükseldiği görüldü. Rusya ve Kanada’nın buğday üretimlerinde artış görülmesine rağmen, geçen yılın üretim verileri ile kıyaslandığında önemli ölçüde altında kaldığı belirtildi. Küresel buğday tüketimi 1,9 milyon ton artış ile 789,4 milyon tona yükseldi. Bu yükselişte yem ve yemlik buğday tüketiminin payının daha fazla olduğu açıklandı. Buğday hasadı zamanında uzun süreli yağmurların buğday kalitesini etkilemesiyle; Avustralya, AB ve Rusya’da yemlik buğday üretimi ve kullanımının daha fazla olması bekleniyor. Küresel kapanış stokları; Avustralya, Kanada ve ABD’deki artış ile 2,4 milyon ton artarak 278,2 milyon tona ulaştı.